2015. május 15., péntek

Könyvtárak felbukkanása sorozatokban

  A filmeken és meséken túl az egyes sorozatoknak is gyakori színhelyei a könyvtárak. Összességében erről a megjelenési formáról is ugyanaz mondható el, mint a fentebb említett formákról. Tehát a sorozatokban is a szakmáról a társadalomban lecsapódott kép tükröződik vissza. Néha kicsit talán túlzóak ezek a képek, de mégis segíthetnek a könyvtárosokról kialakult sztereotípiák megfigyelésében.


A célszemély

  A 2011-ben indult sorozat két főszereplője New York magányos védelmezője. Egy program segítségével igyekeznek megmenteni azokat az embereket, akik valamilyen okból kifolyólag életveszélybe kerültek. Ennek a programnak és a két főszereplőnek is, a főhadiszállása egy elhagyatott new yorki könyvtárban található. A könyvtár egy régi építésű épületben található. A berendezése pedig a klasszikus könyvtárképnek feleltethető meg.
  A történetben a könyvtár fontos helyszínként jelenik meg. Megtestesíti a tudás tárházát, minden szálat innen irányítanak. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy itt a könyvtár csak egyfajta háttérként szolgál.


Buffy, a vámpírok réme


  Buffy a történet szerint új városba költözik, ahol új gimnáziumba kerül. Hamarosan az is kiderül, hogy Buffy egy vámpírvadász és az iskolai könyvtáros sem hétköznapi személy, hiszen ő egy úgynevezett Figyelő. Ez azt jelenit, hogy ő készíti fel Buffy-t a vámpírok elleni küzdelemre.
  A sorozat részeiben a könyvtár maga egyfajta hadiszállásként funkcionál a két főszereplő számára. A könyvtáros az általános sztereotípiák ellenére nem egy hölgy, hanem egy férfi. Visszafogott személyiség, igazi úriember és emellett rendkívül nagy tudású. Ezáltal tehát az a hagyományos és pozitív sztereotípia jelenik meg, miszerint a könyvtárosok mindentudóak. A férfi könyvtárosokra nézve azonban nem kedvező, hogy viszonylag gyenge testalkatú a könyvtárosunk van.

Jóbarátok

  A Jóbarátok című sorozatban az előbbiekkel ellentétben nem állandó helyszín a könyvtár. Csupán egy epizódban jelenik meg, ám így is érdekes, mert az korábbi példáktól merően eltérő funkciója jelenik meg a könyvtárnak... A történet Ross egyetemének könyvtárában játszódik, ahol az ő doktori disszertációját is őrzik. Ennek a könyvtárnak kiderül, hogy van egy eldugott részlege, amit a fiatalok nem tudományos elfoglaltságokra használnak... Az epizód során Ross először ezt rendkívül helyteleníti, ám a sztori nem lenne teljes, ha végül ő is nem ugyanott kötne ki. Ez a sorozat tehát, miként azt fentebb is írtam a könyvtárakra vonatkozó, más filmben is többször felbukkanó, újszerű "sztereotípiát" elevenít meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése