2013. december 26., csütörtök

Sztereotípiák, előítéletek...

  Mindennapi életünket előítéleteink észrevétlenül befolyásolják, melyek lehetnek pozitívak vagy negatívak is. A társadalom e tekintetben a könyvtárosokat sem kíméli, hiszen számos előítéletet, sztereotípiát alakítottak ki a könyvtárosokról. Ilyen például, hogy a könyvtárosok szemüveges, kontyos vénkisasszonyok. Azonban mielőtt a konkrét példákat bemutatnám, fontos tisztázni az előítéleteket, sztereotípiákat.


Előítéletek


  Az előítélet a fogalom szerint, megelőzi a valóságról alkotott konkrét benyomásokat és ezáltal segít eligazodni a még nem ismert emberi és társadalmi viszonylatokban. Tényeken és hibás vagy merev állításokon alapuló előzetes vélemény. Az előítéletek lehetnek negatívak és pozitívak is. Ha kedvező tulajdonságokkal ruháznak fel személyeket vagy egy csoportot akkor pozitív előítéletről beszélünk. Negatív előítélet esetén negatív attitűddel jellemezik a társadalom egy csoportját.


Sztereotípia


  Az emberek szinte észrevétlenül sztereotípiákat gyártanak az előítéleteik alapján. Ez azt jelenti, hogy egy csoport tagjainak hasonló jellemvonásokat tulajdonítanak, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ez nem feltétlenül egyezik meg a valósággal. A sztereotípiák nem feltétlenül rosszak, hiszen segítik az embert úgymond csoportokba sorolni a társadalom tagjait. 


Sztereotípiák a könyvtárosokról


  A kezdeti időkben a könyvtárakban még férfiuralom volt, hiszen sokáig a nők csak a háztartásokban dolgoztak. Ennek megfelelően a legelső könyvtáros sztereotípiák még a férfiakat sújtották. Az idő előrehaladtával azonban a szakmában túlnyomó többségbe kerültek a nők. Ezért a ma élő sztereotípiák többsége a nőkre vonatkozik.
  A férfiakra vonatkozó előítéletek egyike, hogy az a férfi aki könyvtárosnak áll az nőies vagy homoszexuális. Másik indok lehet még esetleg, hogy nem elég ambiciózus vagy más területen megbukott a könyvtáros férfi. A női könyvtárosokról kialakított kép sem túl pozitív: szemüveges vénkisasszony, aki szoros kontyban hordja a haját és ódivatú gyapjúszvettert, valamint kockás szoknyát visel. Továbbá a hangoskodó olvasókat folyamatosan lepisszegik és szigorúan tekingetnek mindenkire.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése