2013. december 28., szombat

A sztereotípiák megjelenési helyei

  A könyvtáros szakmát körüllengő előítéleteknek számos megjelenési helye van. Előfordulnak az emberek hétköznapi beszélgetéseiben, amikor a könyvtárak vagy a könyvtárosok kerülnek szóba. A filmekben gyakran szerepeltetnek könyvtáros karaktereket, melyen keresztül többféle képet sugároznak rólunk könyvtárosokról. Továbbá számos könyvet felütve szintén találkozhatunk könyvtáros karakterekkel.


Filmek


  A filmekben fő- és mellékszereplőként is megjelenhetnek könyvtárosok. A filmek jelentőségét és szerepét az internet megjelenése sem tudta csökkenteni. Ma is az egyik legfontosabb médiumnak tekinthető, sőt az internet révén a terjedése gyorsabb és egyszerűbb lett. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen képet tükröznek a különböző korok filmjei a könyvtárakról és az ott dolgozó könyvtárosokról. A filmek sokféle műfajt képviselhetnek, aminek következtében a karakterek is máshogy alakulhatnak. Továbbá az sem mindegy, hogy az adott könyvtáros karakter a filmben milyen fontosságú szerepet tölt be. Egy kalandfilm könyvtáros főszereplője nyilvánvalóan más tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint egy mellékesen feltűnő háttérszereplő könyvtáros. Blogom következő posztjaiban számos filmen keresztül fogom bemutatni az egyes filmekben megjelenő könyvtárosképek különbségeit.

Könyvek

  
  A filmekhez hasonlóan a könyvek esetén is elmondható, hogy ahány irodalmi alkotás szinte annyi különböző könyvtáros képet fedezhetünk fel. Manapság a könyvek valamelyest visszaszorulóban vannak a filmekhez képest, jelentőségüket azonban teljes mértékben nem tagadhatjuk meg. A könyvek esetében sem mindegy, hogy fő- vagy mellékszereplőről van szó. A következő bejegyzésekben szintén konkrét példákon keresztül szemléltetem majd az irodalomban megjelenő könyvtáros képeket.

Internet


  Az internet megjelenésével új lehetőség nyílt a sztereotípiák megjelenítésére. Fontos különbség azonban, hogy itt az ellentábor is képviseltetni tudja magát. Tehát a  zavaró előítéletekkel szemben feltudnak lépni a könyvtárosok. Megpróbálhatják megmutatni a valódi arcukat, továbbá kifigurázhatják az alaptalan sztereotípiákat. Mindennek megfelelően az interneten alapvetően kétféle tartalmat különböztethetünk meg a témával kapcsolatosan: a könyvtárosokat kifigurázó mémek illetve a könyvtárosok által készített "promóciós" videók. A könyvtárosok által készített videók többsége külföldi és ezek általában népszerűbbek is mint magyar társaik. A későbbiekben ezekkel a videókkal és mémekkel is részletesebben foglalkozom.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése