2014. január 1., szerda

Mémek a könyvtárból

A mai internetes világban naponta születnek újabb és újabb mémek. A kifigurázott témák között a könyvtárak és főként a könyvtárosok is megjelennek. A legtöbb a könyvtáros szakma különböző megítéléseit szembesíti a valósággal.


Mémek... de mik is azok valójában?


  A mém szó egy nyelvújítási folyamat révén alakult ki és a miméma (utánzás) szóból ered. Az internetes mém tulajdonképpen egy ötlet, elképzelés melyet az interneten egymás között terjesztenek az emberek. A mémek tartalmilag nagyon változatosak: viccek, pletykák, módosított vagy módosítatlan képek, video, animáció stb. Az internetes mémek nem feltétlenül maradnak változatlanak, például az "közönség" reakcióinak következtében átalakulhatnak. Manapság szinte minden nap születnek újabb és újabb mémek, ezért létrejöttek gyűjtő és népszerűsítő oldalak is. A mémek lehetővé teszik a könyvtáros szakmához kötődő sztereotípiák megjelenítését.

A könyvtárosok tevékenysége, mint mém


  Ha könyvtáros témájú mémeket keresünk rögtön szembetűnő, hogy a legtöbb nagyon hasonló. Ezek általában 6 kép segítségével azt ábrázolják, hogy a könyvtárosok munkáját a társadalom egyes csoportjai miként értelmezi. Ilyen csoportok lehetnek: közvélemény, barátok, ismeretlenek, könyvtári felhasználók, szülők, támogatók, a könyvtáros párja. Két kép pedig azt mutatja be, hogy a könyvtáros mit gondol a munkájáról és, hogy valójában mit csinál.
  A legtöbb ilyen az általános sztereotípiákkal dolgozik. Feltűnnek a vénkisasszonyok, a szemüveges szexi nők, a Titkok könyvtárából ismert hőskép, a csendre intés stb. Vannak azonban nem megszokottak is, mint például a pénzben dúskálás.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése