2014. január 8., szerda

Népszerűsítő videók

Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy a könyvtáros sztereotípiák internetes megjelenési formái közé tartoznak a különböző könyvtáros videók is. A mémekkel szemben ezek azonban a másik oldal véleményét tükrözök. A kis videókat a könyvtárosok készítik azzal a céllal, hogy megmutassák az igazi arcukat. Most ezekből hoztam néhány magyar példát.

A szóban forgó alkotások többnyire a mindenki által hozzáférhető YouTube-ra kerülnek fel. A videókat könyvtárosok szokták készíteni és céljuk a könyvtáruk bemutatása, népszerűsítése. Ennek az egyértelműen marketing jellegű új jelenségnek okai könnyen kitalálhatóak. A könyvtárak látogatottsága világszerte sokat csökkent az elmúlt évek során. Az intézmények így megpróbálnak minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy visszacsalogassák az olvasókat. Továbbá ezeken a videókon keresztül meg lehet mutatni, hogy a könyvtár a sztereotípiákkal ellentétben nem egy unalmas és "halott" hely.

Magyar példák


Könyvtárakat bemutató videók hazánkban is születnek, ám úgy tűnik kisebb sikerrel mint külföldön. Ha körülnézünk a YouTube videómegosztó oldalon, könnyen megtalálhatjuk ezeket a videókat. Ezekből most a könyvtárakat népszerűsítő példákat hoztam.
Többek között a Békés Megyei Könyvtár is készített egy ilyen videót:




Ebben a videóban ketten üldöznek egy férfit, aki a könyvtárba menekül be. A kisfilm során végig járjuk a könyvtár összes részlegét, hiszen az épületen belül folytatódik a menekülés. A videó zárásaként azonban megmenekül a férfi, mert az üldözőit úgy leköti a könyvtár állománya, hogy elfelejtik eredetileg miért is vannak ott. A nézettségi adatok szerint a videót kb. 5500-an tekintették meg a feltöltés óta eltelt 5 évben. A videó alatt összesen 9 komment érkezett eddig, melyek többsége pozitív. Véleményem szerint az alapötlet jó, de egy kicsivel rövidebb is lehetett volna a film.

A következő példa a KSH Könyvtárának videója:


Ebben a videóban egy kislány és a plüssmacija csábítja be az olvasót a könyvtárba. Itt is végig haladunk a könyvtár minden részlegén, majd kölcsönzésre is sor kerül. A kiválasztott könyvekkel azt reklámozza a könyvtár, hogy a közhiedelemmel ellentétben szépirodalmi művek is megtalálhatóak az állományukban. A videót eddig kb. 700-an tekintették meg és 31 pozitív szavazatot kapott. Mindkét eddig érkezett komment pozitív véleményt ad.

Jelenlegi utolsó példánk az egri Bródy Sándor Könyvtár Zenei Részlege:


Ebben a videóban a másik kettővel ellentétben a könyvtár életét, működését ismerhetjük meg. Ugyanúgy bemutatásra kerülnek a különböző részlegek, de a működésükkel együtt. Különböző stílusú aláfestő zenéket hallgatva ismerkedhetünk meg a könyvtárral és az ott dolgozók munkájával. A videót eddig kb. 3000-en tekintették meg a feltöltés óta eltelt 5 év alatt és 13 pozitív szavazatot kapott. Továbbá az érkezett 10 komment is pozitív véleményeket tartalmaz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése