2014. április 15., kedd

Könyvtárosok a mozivásznon I.

  Ha az ember bekapcsolja a tv-t, vagy elmegy moziba számos olyan filmmel találkozhat, amelyben megjelenik a könyvtáros szakma. Sok esetben a könyvtár csak mint helyszín tűnik fel, ahol a könyvtáros csak egy jelentéktelen mellékszereplő. Azonban ezekben az esetekben is meg lehet figyelni, hogy a film készítői miként vélekednek a könyvtárosokról.  A mostani bejegyzésemben azonban, azokra a filmekre fókuszálok, amelyekben fő- vagy mellékszereplők a könyvtárosok.


Az élet csodaszép (1946)


Mary mint könyvtáros
 A Frank Capra által rendezett film tökéletesen bemutatja a könyvtáros szakmával szemben kialakított klasszikus sztereotípiákat. A történet főhőse (George) öngyilkos akar lenni, amikor is az őrangyala megmutatja számára, hogy milyen nagy hatással van a körülötte lévők életére. Itt lép képbe a könyvtárosság. Az őrangyal szerint ugyanis, ha George nincs, akkor a feleségéből (Mary) biztosan aggszűz könyvtáros vált volna. Ez a jelenet ugyan kevesebb mint fél percig tart, de kiválóan tükrözi a sztereotípiákat. A feleség elképzelt könyvtáros megjelenése a következő: szemüveg, szoros konty és zárkózott ruhaviselet.

Batgirl (1967)


Barbara Gordon vs Batgirl
  A Batman televíziós sorozat részeként megszületett Dr. Barbara Gordon alias Batgirl. A történetekben Batgirl, Gotham City rendőrfelügyelőjének csinos és fiatal lánya, aki könyvtárosként dolgozik. A szakmája mellett azonban egyfajta szuperhős szerepben is tetszeleg. Apja és Batman beszélgetéseit rendszeresen kihallgatja és ha Batman szurolt helyzetbe kerül, ő mindig ott terem segíteni.
  Ennek a könyvtáros karakternek a megítélése nem egyszerű. Egyértelműen eltér a könyvtárosok hagyományos megjelenítéstől. Az egyik nézőpontból úgy tűnik, hogy ez a sorozat pozitív képet fest a szakmáról, mert megmutatja, hogy a könyvtáros okos, bátor és bármilyen problémát meg tud oldani.  Azonban úgy is tekinthetünk erre a karakterre, hogy a könyvtárosság semmit nem jelent számára, csupán egy álcaként használja. Ez viszont degradálja a könyvtárosok munkáját.

Szellemirtók (1984)

Szellem könyvtáros
  A felsorolásból nem maradhat ki természetesen a Szellemirtók sem. Ebben a filmben két könyvtáros szereplővel is találkozunk: egy valóssal és egy szellemmel. A valós könyvtáros a szokásos sztereotípiás elemeket hozza: egyhangú, szürke és csöndes. A szellem könyvtáros pedig a megszokott kontyos és pisszegő képet erősíti. 
  Ebben a filmben igazából nincs nagy szerepe a könyvtárosoknak, azonban kiválóan megtestesítik a sztereotípiákat.


Folytatása következik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése