2014. április 23., szerda

Happy láz már a könyvtárakban is

Az utóbbi félévben töretlen népszerűségnek örvend Pharrell Williams Happy című slágere. Az internet közössége azóta kapta fel ezt a számot, amióta a Gru 2. mesében feltűnt. A Youtube-ot szabályosan elöntötték a szám eredeti klipje által ihletett táncos videók. Azt hiszem az internetezők társadalmából mindenki találkozott ilyen jellegű videókkal. A Happy című szám úgy tűnik újabban már a könyvtárakat sem hagyja hidegen. Egyre több olyan alkotás születik, amelyen a könyvtárosok táncolnak könyvtárukban, akár olvasókat is bevonva. Ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy megmutassák a társadalomnak a könyvtárosok igazi énjét.


Mint más hasonló kezdeményezéseknél itt is a külföldi példák vannak többségben. A jelenségre azonban az első magyar könyvtáros Happy videó hívta fel a figyelmemet. Ezt megtekintve kerestem rá YouTube-on hasonló videókra, és nem is kellett csalódnom.


Külföldi példák


Összességében megállapítható, hogy mindegyik videó ugyanazokra az elemekre épít. A videók által könyvtárak legtöbb helységét bejárjuk, ami kiváló eszköz az intézmények bemutatására. A könyvtárosok csoportosan és egyénileg is táncolnak. Továbbá visszatérő elem a különböző jelmezekben táncolás/dolgozás is. Általában igyekeznek valamilyen módon a gyűjteményt is bevonni, például könyvekkel táncolnak stb.
Véleményem szerint azok a videók a jobbak, amelyekben aktívan részt vesznek az adott könyvtár látogatói is. Nekem nagyon tetszett például egy iskolai könyvtár videója, mert sok gyereket mozgósítottak. 


Az iskolai könyvtárak mellett, töltenek fel videókat egyetemi és közkönyvtárak is szép számmal. Több példát nem linkelek, mert a YouTube segítségével könnyen és sokat találhat bárki. 

Egri Bródy Sándor Könyvtár


Amennyire én tudom hazánkban először az egri Bródy Sándor Könyvtár készített Happy videót, amelyet húsvétkor tettek közzé. A megjelenés óta eltelt pár nap alatt futótűzként terjed a videó az interneten. A YouTube videó nézettsége hamarosan eléri a nyolc ezret, pedig még csak két napja nézhető meg.
Ebben a videóban is megjelennek a korábban említett elemek, plusz még aranyos házi kedvencek is szerepelnek benne. A könyvtár több helyszínén forgatták a videót: a Központi Könyvtárban, a Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményben, a Gazdasági Osztályon, a Gyerekkönyvtárban, a Plázakönyvtárban és a Felsővárosi fiókkönyvtárban. A videón a könyvtár természetesen a könyvtár dolgozói és az épp ott tartózkodó olvasók szerepelnek.



Nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés, hiszen népszerűsíti a könyvtárakat. Ezek a videók mindenkinek megmutatják, hogy a könyvtárak vidám, élettel teli helyek is lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése