2014. május 28., szerda

Könyvtárosok a mozivásznon II.

Ha könyvtáros filmszereplőkről van szó... jöhet a két klasszikus.
Valószínűleg kevés olyan ember van, aki ne látta volna a Múmiát vagy a Titkok könyvtárát. Ez a két film megkerülhetetlen klasszikusnak számít, ha a könyvtárosok filmeken való megjelenítéséről van szó. Nos nézzük hát, milyen karaktereket találunk a két alkotásban!

A múmia

A kép forrása
A Múmia egy amerikai kalandfilm, amelyet 1999-ben mutattak be. A főszereplő egy angol könyvtáros és hobbi-egyiptológus: Evelyn Carnahan (Evie). A történetet senkinek nem kell bemutatni, röviden összegezve: izgalmas, rejtélyes kincskeresésre épülő kalandsztori. Számunkra sokkal érdekesebb azonban az, hogy ez a film abszolút pozitív képet fest a női könyvtárosokról.
Evie rendkívül okos és képzett könyvtáros, emellett pedig még csinos is. A film kezdetén még azért viseli a klasszikus öltözködési jegyeket pl.: szemüveg, konty. Továbbá kicsit ügyetlen is. Ezt jól mutatja egy jelenet a filmből:

A film végére azonban belevaló és csinos könyvtáros hőssé avanzsálódik. Hiszen bőven kiveszi a részét a kalandokból. 

Titkok könyvtára

A kép forrása
Az abszolút klasszikusnak számító film a témában egyértelműen a Titkok könyvtára. Ez szintén egy kalandfilm, szintén hős könyvtárossal. A különbség lényegében annyi, hogy a könyvtáros jelen esetben férfi. A főszereplő Flynn Carsen a Metropolitan Public Library egyik alkalmazottja. De ennek ellenére nem mondható tipikus könyvtárosnak. A könyvek helyett ő különböző mágikus eszközöket, tárgyakat őriz.
Flynn Carsen karakteréről az első benyomás az, hogy nagyon okos, hiszen 22 diplomával rendelkezik. De ahogy az már lenni szokott, az észbeli képességei mellett eltörpül a bátorsága és az ereje. Azonban pont ez az, ami értékessé és hőssé teszi a karakterét. A film végére ugyanis átlépi a hátarait és minden eléje gördülő akadályt legyőz.


Mindkét film esetén elmondható, hogy erősítik azt a pozitív sztereotípiát miszerint a könyvtárosok: nagyon okosak. Szintén pozitív az, hogy az unalmas és gyáva könyvtárosokból mindkét filmben egyfajta hőst faragnak. Evie és Flynn karaktere sem egy kalandhős, de rendkívüli módon helytállnak az új helyzetekben.

A filmek kapcsán kétféle vélemény is megfogalmazódott bennem:
1) Felmerül a kérdés, hogy mennyire könyvtárosok ők? Mennyire tekinthetjük ezt a képet pozitívnak? Hiszen az alap szituáció mégiscsak az, hogy okosak vagyunk... de azért unalmasak és gyávák. És csak akkor leszünk érdekesek, ha valamilyen nagyszerű kincskereső kalandokban veszünk részt.
2) A másik oldalon azonban ott van az, hogy a karakterek egyfajta pozitív fejlődésen mennek keresztül. Hiszen a rendkívül okos értelmiségi tulajdonságok mellé megkapják a bátorságot is. Ha pedig így nézzük, nem is olyan rossz az összkép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése